V2L adapter, een dingetje dat je écht bij je wilt hebben tijdens je volgende vakantie

Niets gaat boven een volgeladen accu van je elektrische auto, maar zou het niet nog veel leuker zijn wanneer je er meer mee kunt dan kilometers afleggen? Stel je voor dat je jouw EV kunt gebruiken als een powerbank tijdens je vakantie en ineens stroom hebt tijdens het wildkamperen bij een Zweeds meer en bij avondverlichting nog een keer kunt proosten met je partner? Dat is mogelijk, want met een V2L adapter kun je de stroom uit je accu gewoon gebruiken. Ja, zelfs om ’s morgens een vers kopje koffie te zetten. 

Wat en waarom is V2L en wanneer heb jij dit nodig?

V2L staat voor Vehicle to Load en betekent in feite dat je je auto kunt gebruiken als bronpunt van stroom. Wat je hiervoor nodig hebt, is een adapter die je op het laadpunt van de auto aansluit. De V2L adapter is voorzien van een Schuko-aansluiting waar je makkelijk een elektrisch apparaat aan kunt sluiten of zelfs een verstekdoos om meerdere apparaten tegelijkertijd aan te kunnen sluiten.

Houd hierbij vooral het verbruik van de apparaten in de gaten die je aansluit. Lampen trekken niet veel vermogen (zeker spaar- of ledlampen niet), maar een koffiezetapparaat trekt veel meer vermogen. Handig om te onthouden: alle apparaten die koelen of verwarmen, trekken meer vermogen dan andere apparaten. 

V2L is vooral handig wanneer je stroom nodig hebt op een plek waar geen bronpunt is. Bijvoorbeeld tijdens het wildkamperen ergens in Scandinavië, maar ook op campings die off-grid zijn of tijdens een stop ergens langs de snelweg waar je even stroom nodig hebt. V2L kan uiteraard ook gewoon rond huis gebruikt worden. 

De juiste V2L adapter kiezen 

Is jouw auto geschikt voor V2L en wil je hier gebruik van maken de komende vakantie? Bestel dan nu alvast een V2L adapter en zorg ervoor dat je het juiste model kiest. Gebruik de V2L adapter vooral eerst een paar keer thuis met apparaten of verlichting, zodat je weet wat dit met de actieradius doet. Zo weet je precies waar je rekening mee moet houden wanneer je op vakantie gaat en je auto als powerbank wilt gebruiken.